Megválasztotta vezetőségét a B’nei B’rith Budapest Páholy

Megválasztotta vezetőségét a B’nei B’rith Budapest Páholy

bne.brit

A B”nei B’rith Budapest Páholy megtartotta éve közgyűlését, ahol megválasztották a szervezet vezetőségét. A választás előtt a küldöttek meghallgatták a beszámolót a szervezet elmúlt három évben kifejtett tevékenységéről.

A B”nei B”rith Budapest Páholy tevékenyen vett részt a hazai és a nemzetközi zsidó közéletben, a Holokauszt Emlékévben, a Memento70 programban. Több hazai és nemzetközi rendezvényen is szerepet vállalt. Aktív közreműködője a Zsidó Közösségi Kerekasztalnak, ahol a magyar kormány képviselőivel egyeztetnek hazai zsidó felekezetek, szervezetek.

A leköszönő vezetőség beszámolójában önkritikusan állapította meg, hogy bár komoly munkát végeztek, erről keveset hallhatott a közvélemény.

A beszámoló után került sor a vezetőség megválasztására. A közgyűlés tagjai egyhangúan újraválasztották az eddig elnököt, alelnököt, elnökségi tagokat.

A döntés értelmében a B’nei B’rith Budapest Páholy immár öt évre megválasztott elnöke Breuer Péter újságíró, szerkesztő maradt. Alelnökként Vadász Magda segíti munkáját.

A B’nei B’rith (Szövetség Fiai) a világ legrégebben működő, nem vallási zsidó civilszervezete. A B’nei B’rith egyetlen zsidó szervezetként állandó képviselővel rendelkezik az ENSZ-ben. 1843. október 13-án alakult New Yorkban, azaz idén lesz 173 éves.

Ez a szervezet egy klasszikus érdekképviseleti szervezet, amelyik igyekszik megszólítani azokat a zsidókat, akik nem a különböző – és szerencsére egyre több – zsidó felekezetek oldalán találja meg a saját zsidóságát. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ellene vagyunk a vallásoknak, a vallásosoknak. Ugyanakkor azt is észre kell venni, hogy mondjuk Magyarországon a polgárosodás időszakától kezdve, a XIX. század második felétől egyre növekedett azon zsidók száma, akiknek minimálisra csökkent a viszonyuk saját felekezetéhez. Őket is kezdte képviselni a B’nei B’rith itthon is.

A B’nei B’rith Budapest Páholy egyszerre képviseli a magyar zsidóság érdekeit határokon innen és túl és a zsidóság érdekeit itthon és külföldön egyaránt, azaz képes egyszerre nemzeti és nemzetközi is lenni.