Demeter Szilárd az Origo portálon szombaton megjelent írásában Soros Györgyöt „liberális Führernek” nevezte.

Vasárnap közleményt adott ki a nagy vitát kavart cikke kapcsán a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője.

Demeter Szilárd az Origo portálon szombaton megjelent írásában Soros Györgyöt „liberális Führernek” nevezte.

Mint a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója fogalmazott: „az a helyzet, hogy Soros trónjához most rajtunk keresztül vezet az út. Európa Soros György gázkamrája: a multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos, mi, európai nemzetek pedig arra vagyunk ítélve, hogy egymást eltaposva, egymásra mászva próbáljunk az utolsó korty levegőért küzdeni.”

Demeter Szilárd írására többek között Vámos Miklós, Jámbor András, és a Mazsihisz is reagált. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége közleményében leszögezte: Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen, 75 évvel Auschwitz után egy állami intézmény vezetőjétől pedig megbocsáthatatlan”. Mint írták: „Auschwitzban több mint 430 ezer honfitársunkat gázosították el. Aki ezt aktuálpolitikai vita kapcsán, akár csak áttételesen is relativizálja, az érzéketlen a 20. századi magyar történelem és a honi zsidóság fájdalmai iránt.”

Vasárnap közleményt adott ki a nagy vitát kavart cikke kapcsán a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője. – Függetlenül attól, hogy mit gondolok az igazamról, és függetlenül attól, hogy az Alaptörvény által garantált vélemény- és szólásszabadságot ahogy eddig is, ezután is védeni fogom, a Sor(o)s című publicisztikámat ezennel visszavonom. A Facebook egy Kertész Imre-idézet miatt letiltott három napra, onnan nem tudom törölni a posztot, tehát a Facebook-oldalamat törlöm – írta Demeter Szilárd. A főigazgató így folytatta: – Abban igazat adok az engem kritizálóknak, hogy nácizni ma relativizálás, és a náci párhuzam akaratlanul is sértheti az áldozatok emlékét. – A közeljövőben ehhez tartom magam – olvasható Demeter Szilárd közleményében.