A legrégebbi zsidó szervezet ismét nemzetközi konferenciát szervez Budapesten

 

A legrégebbi zsidó szervezet ismét nemzetközi konferenciát szervez Budapesten

Vadász Magda, a B’nei B’rith Budapest Páholy alelnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában a szervezet második nagyobb szabású nemzetközi konferenciájáról, annak előkészületeiről beszélt.

PIRKADAT Breuer Péterrel: Vadász Magda

No Description

 

 

www.breuerpress.com/2020/02/24/a-legregebbi-zsido-szervezet-ismet-nemzetkozi-konferenciat-szervez-budapesten/

A B’nai B’rith Budapest Páholy ismét megszervezi nemzetközi konfrenciáját, amelyen az Európai Unióból várnak vendégeket. Mint azt Vadász Magda elmondta, mostani lesz a szervezet második nagy konferenciája, hiszen a V4-es tagországok küldöttei számára már szerveztek hasonló eseményt az 1990-es évek közepén. Akkor határozták el, hogy a térség képviselői minden évben találkoznak, voltak rendezvények már Prágában, Pozsonyban, Kassán, Budapesten.

A B’nei B’rtih Budapest Páholy három évvel ezelőtt egy nagyobb szabású konferenciát rendezett a magyar fővárosban, sok résztvevővel, akik már akkor elmondták, nagy örömmel jöttek Budapestre, hiszen Közép-Kelet-Európa legnagyobb zsidó közössége él itt. Erre a rendezvényre, ahogy az ideire is ellátogat a B’nei B’rith európai és izraeli vezetősége is, ami eddig ritkán fordult elő.

A B’nei B’rithről azt jegyezte meg Vadász Magda, hogy ez a legrégibb zsidó szervezet, hiszen 1843-ban New Yorkban alakult meg, céljuk az ismeretek terjesztése, valamint küzdenek az antiszemitizmus ellen.  A szervezet nemzetközi vezetése folyamatosan kér információkat a budapesti páholytól a hazai zsidóság helyzetét illetően, az antiszemitizmusról, mint azz az alelnök hozzátette, a hazai vezetők az igazat közlik, azaz csak pozitívan tudnak nyilatkozni az itthoni állapotokról.

A B’nei B’rith Budapest Páholy konferenciájáról azt mondta el Vadász Magda, hogy több jeles előadó érkezik Európából, Kínából, a Miniszterelnökség társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is felszólal majd, ahogy az Országgyűlés alelnöke is, sőt, a vendégeket egy parlamenti látogatásra is elviszik a szervezők. A rendezvény résztvevői végül az Élet Menete Alapítvány szokásos vonulására is elmennek. Ezeken túlmenően kifejezetten a konferencia vendégei számára nyitják ki ideiglenesen a Rumbach utcai zsinagógát, amelyben még nem fejeződtek be teljesen a felújítási munkálatok, de Vadász Magda elmondta, már így is fantasztikusan néz ki az épület belülről. 

Ami a B’nei B’rith Budapest Páholy jövőjét illeti, az alelnök megjegyezte, egyrészt nagyon jó, hogy manapság rengeteg zsidó szervezet működik, de ez mellette hátrányt is jelent, mert mindezekhez képest még nincs elegendő aktív ember. Minden szervezet igyekszik megnyerni a fiatalabb korosztályt, de ez nagyon nehéz, ezért is többnyire a középkorúak és az idősebb korosztály képviselteteti magát ezekben a szervezetekben.

breuerpress.com