Újra megrendezzük a zsidó napokat az első magyar király ősi városában.

Tavaly hatalmas siker volt, ezért idén újra megrendezzük a zsidó napokat az első magyar király ősi városában.

 

 

A cél, a küldetés nem változott: a fény ünnepére, a Hanukára készülve szeretnénk minél több emberrel megismertetni a magyar zsidó kultúra kincseit, közös örökségünket. A rendezvénysorozat utolsó napja egyúttal a Hanuka első napja is, amikor meggyújtjuk az első gyertyát, és ünnepelünk.

A Székesfehérvári Zsidó Napok is ünnep, méghozzá a megmaradás és a kultúra büszke örömünnepe. Büszkén, fölemelt fejjel, de alázattal szeretnénk emlékezni közös magyar zsidó örökségünkre, hiszen nem felejthetjük István király intelmét: minden ember azonos állapotban születik, és semmi sem emel fel, csakis az alázat.

Remélhetőleg ugyanolyan nagy érdeklődés övezi majd az idei rendezvénysorozatot is, mint a tavalyit, legalábbis a szervezők munkáján nem fog múlni, hiszen mindent megtettek érte, hogy színvonalas és gazdag kulturális kínálatot állítsanak össze. A szervezésben és a lebonyolításban részt vesz a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, Határtalan Kultúra program, és a Székesfehérvári Zsidó Hitközség.

1200_628px_összesfellépő.jpg

RÉSZLETES PROGRAM

December 19. csütörtök

19.00 óra / Ünnepélyes megnyitó és a Malek Andi Soulistic – Yiddish Swing koncertje
Műsorukban híres magyar és külföldi zsidó dalszerzők műveiből válogatnak, újdonságként idén Malek Andrea a legkedvesebb jiddis és izraeli dalait énekeli el, hogy átadja nekünk a jiddis swing életérzést. Hogy mi? Jiddis swing? Lehet, hogy furcsa kombinációnak tűnik, de annál nagyszerűbb, ráadásul több évtizedes hagyománya van: az új hang az 1930-as évek végén született, amikor az Andrews Sisters Minnesotából egy elfelejtett jiddis dal ellenállhatatlan swingverzióját rögzítette.
A zenekar tagjai : Malek Andrea – ének; Jáger András – zongora; Barcza Horváth József – basszus; Lakatos Peczek András – dob; Balog Roland – gitár
Kapunyitás 18.30 óra, a limitált ülőhelyek miatt kérjük a pontos érkezést.
(Helyszín: Városháza Díszterem – Székesfehérvár, Városház tér 1.)

December 20. péntek

19.00 óra / Nincs egészen tegnap – Erdélyi és máramarosi zsidó népköltés
A dalok szövegeit Kányádi Sándor írta és Almási István zene-folklorista készített hozzá jegyzetet. Laczkó Vass Róbert – színművész (Kolozsvári Állami Magyar Színház) és művész társai közreműködésével. Egy elsüllyedt Atlantisz megidézése, feltámadása egy nagy erdélyi költő segítségével, aki hazaengedte az „egyszervolt kis zsidókat” eltűnt világukba és a magyar emlékezetbe.
Előadják : Nagy Noémi Kriszta – népdalénekes; Laczkó Vass Róbert – színművész; Szép András – zongoraművész; Szép Bálint – hegedűművész
(Helyszín: Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola hangversenyterem – Székesfehérvár, Városház tér 3.) 

December 21. szombat

11.00 óra / Székesfehérvár zsidó emlékei – történelmi séta Gergely Anna muzeológus, történész kalauzolásával
A Romkertben lévő zsinagóga emlékműtől induló séta során többek között érintjük majd Goldziher Ignác emléktábláját, az egykori neológ zsinagógát és a Goldziher Iskola helyét, a Teleki Blanka Gimnáziumot, a volt Ybl Miklós Főreál Gimnáziumot, valamint az Ősz utcai egykori gettót.
A sétán a részvétel regisztrációhoz között, jelentkezni az [email protected] e-mail címen lehet.
(A séta a zsinagóga emlékműtől (Romkert) indul)

14.00 óra / Fények varázsában – Klein Judit és Pánczél Kristóf koncertje kicsiknek és nagyoknak
Különlegesnek ígérkező, történelmi korszakok és különböző kultúrák között szárnyaló koncertet ad Klein Judit, a zsidó dalok királynője Pánczél Kristófzongoraművész kíséretével. A gyönyörű hangú énekesnő ízelítőt ad a zsidó zene legszebb darabjaiból ünnepi gyerekdaloktól és izraeli dallamoktól kezdve a musicaleken át egészen a jiddis nyelvű örömzenékig.  Pánczél Kristóf ezen az estén nem csak zongorázni fog, hanem néhány dal eléneklésével is megörvendezteti a közönséget.
(Helyszín: Hiemer-ház bálterem – Székesfehérvár, Oskola u 2-4. I. emelet)

17.00 óra / Előadások a Zsidó Hitközség imatermében
A zsidó liturgia tárgyai – Előadó Hercz Dániel
Zsidó ünnepek – Előadó Níri Sándor
(Helyszín: Székesfehérvári Zsidó Hitközség – Székesfehérvár, Várkörút. 19.)

19.00 óra / A kántorok koronázatlan királya ismét a koronázó városban!
Tavalyi nagysikerű koncertje után idén is Székesfehérváron üdvözölhetjük Nógrádi Gergely főkántort, Európa legjobb kántorhangját! A budapesti Frankel Zsinagóga nemzetközi hírű főkántora, Nógrádi Gergely napjaink legjobb klezmerzenészei közül válogatott csapatot maga mellé a második Székesfehérvári Zsidó Napokra: a fesztiválon hallhatjuk Gordon Teodóraklarinétművészt (Klezmerész Együttes), Mezei Gábor tangóharmonika-művészt (Judrom Klezmer Band, Haverim Zenekar) és a magyarországi kántorok koncertjeinek állandó közreműködőjét, Teszter Nelli zongoraművészt. A szenzációsnak ígérkező, Hanukát is ünneplő koncerten a legnépszerűbb zsidó dallamok (Kol HaOlam, Osze Salom, Am Israel Chai, Szimen Tov, Erev sel Sosanim, Hallelujah) mellett elhangzanak Carlebach, Ábrahám, Zerkovitz és a Hegedűs a háztetőn legszebb melódiái is.
(Helyszín: Hiemer-ház bálterem – Székesfehérvár, Oskola u 2-4. I. emelet)

December 22. vasárnap

14.00 óra / Örömzene – Sabbathsong Klezmer Band koncert
Hászid, jiddis, izraeli dalok, hóra, örmény dallam, arabos hatás, jazz, keringő, roma muzsika: a Sabbathsong Klezmer Band mindezt tökéletes egységben nyújtja. Az általuk egy-egy koncert alkalmával teremtett közösség tagjaként lehetsz zsidó, roma vagy egyik sem: örömzene, amit hallasz. Öröm a zenésznek, öröm a publikumnak. Színtiszta élvezet. Az anyaországban és határon kívül is felléptek több nemzetközi világzenei fesztiválon, rendszeres közreműködői a Budapesti Zsidó Kulturális Fesztiválnak. Kolozsvárra most először látogatnak.
A Sabbathsong Klezmer Band tagjai : Masa Tamás – ének, trombita; Masa Anita – ének; Bódi Mónika – hegedű; Szabó Bálint – klarinét; Kovács Laci – szaxofon; Csányi Sándor – harmonika; Szentkirályi György – buzuki, gitár; Langer Zoltán – nagybőgő; Rostás Csaba – darbukka; Andrasics Szabolcs – dobok
(Helyszín: Hiemer-ház bálterem – Székesfehérvár, Oskola u 2-4. I. emelet)

19.00 óra / Szakácskönyv a túlélésért – A Gólem Színház előadása
A Centropa Alapítvány 2013-ban kiadott életinterjúja és receptgyűjteménye, a „Szakácskönyv a túlélésért” szolgál e rendhagyó színdarab alapjául, amely egy olyan asszony története, aki át- és túlélte a 20. századot. Utóbbi volt az igazán nehéz feladat. Hédi néni a lichtenwörthi koncentrációs táborban, 28 kilósan tanult meg főzni, de csak elméletben, hiszen főzni ott csak képzeletben lehetett. Pedig főzött és evett volna ő a táborban, ha lett volna mit. És evett volna később is, például ’56 után, majd evett volna a menzán, és evett volna a rendszerváltás alatt is. Evett volna a 20. századi magyar történelem minden egyes fordulópontján, mert az evés maga az élet – csak neki valami mindig közbejött. Játsszák : Hay Anna, Nagy Mari, Radnay Csilla
Az eseményen a részvétel regisztráció köteles. Jelentkezni az: [email protected] e-mail címen lehet,
(Helyszín: Hiemer-ház bálterem – Székesfehérvár, Oskola u 2-4. I. emelet)

***

Az eseményeken a részvétel ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A programváltozás jogát a szervezők fenntartják

Szervezők
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, Székesfehérvári Zsidó Hitközség, Határtalan Kultúra program

Támogató
Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

1920_1080logosor.jpg

 

 

 

 

 

mazsihisz icon