Benjamin Nägele, a B’nai B’rith International képviselője

Benjamin Nägele, a B’nai B’rith International képviselője

Mindannyiunk célja, a fiatalság minél jobb bevonása. 

Benjamin Nägele, a B’nai B’rith International képviselője a Cionista Világszövetség konferenciáján a szervezet előtt álló feladatokról is beszélt.

Ön a B’nai B’rith International egyik európai vezetője, az uniós ügyek képviselője. A szervezet angliai páholyának kilépésével mi történik Európában?

Ez a helyzet ugyanolyan, mint a Brexit esetében, azaz a brit páholy is kilépett az európai szervezetből, ám ettől a kapcsolat nem szakadt meg, csak ennek a formája változott meg.

Elképzelhető, hogy más országok páholyai is követik a brit példát?

Ennek a lehetősége megvan, ám reménykedünk abban, hogy ilyenre nem kerül sor, nekem az a feladatom, hogy a washingtoni központ és az európai szervezetek közötti kapcsolat mélyüljön, nekem ez a feladatom, én magam inkább erre szeretnék összpontosítani.

A B’nai B’rith Budapest Páholyában egyre több fiatal vállal szerepet, de ugyanez tapasztalható-e a többi szervezet esetében is?

Mindegyik európai páholy erre törekszik, én magam is az európai zsidó diákok szervezetének az egyik tagja vagyok, az európai átlagéletkor kicsivel magasabb, mint a budapesti páholy esetében, de mindannyiunk célja, a fiatalság minél jobb bevonása.

A mostani konferencia az antiszemitizmus leküzdéséről szól, a B’nai B’rith International mit tesz ennek érdekében?

Mi elsősorban az oktatás területén igyekszünk mindent megtenni az antiszemitizmus csökkentése érdekében, ebben nagyon sok európai parlamenti képviselővel, az Európai Bizottsággal is együttműködünk. Van ezen kívül egy munkacsoportunk, amelyik az Európai Parlamenttel működik együtt, mi segítséget igyekszünk nyújtani abban, hogy az antiszemitizmus elleni harcban fel tudjanak lépni, ebben többek között Hans Zimermannal dolgozunk együtt.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter