Két napos nemzetközi konferenciát szervez a B’nai B’rith Budapesti Páholy

Két napos nemzetközi konferenciát szervez a Budapesti Páholy
A B’nai B’rith Budapesti Páholya megtartotta tiszújító közgyűlését. A MAZSIHISZ számára egyik fontos szervezet küldöttei szinte teljes létszámban vettek részt a munkában. A B'nai B'rith (héber nyelven: a Szövetség Fiai) ma az egyik legbefolyásosabb nemzetközi zsidó szervezet.

A hétvégi budapesti konferencián jelen lesznek a visegrádi országok zsidó szervezeteinek képviselői és a környező országok B’nai B’rith páholyainak tagjai a hétvégén Budapesten – tudatta Breuer Péter, a nemzetközi szervezet magyarországi elnöke szerdán a Mazsihisz Síp utcai székházában megtartott sajtótájékoztatón.

A szervezet 2014. június 23-i ülésén egyhangúan választotta meg vezetőjének Breuer Péter újságírót, a Halljad Izrael c. adás szerkesztő-műsorvezetőjét, a HETISZAKASZ című televíziós magazin műsorvezetőjét, szerkesztőjét, Közel-Kelet szakértőt.
A B’nai B’rith – a Szövetség Fiai – a világ legrégebben működő, nem vallási jellegű zsidó civilszervezete. Az 1843-ban, New Yorkban alakult szervezet állandó képviselővel rendelkezik az ENSZ-ben és klasszikus érdekképviseleti szervezetként igyekszik megszólítani azokat a zsidókat, akik nem elsősorban a zsidó felekezetek oldalán élik meg saját zsidóságukat – fogalmazott Breuer Péter.

A hazai szervezet története egészen az I. világháború végéig nyúlik vissza, de a 20. század diktatórikus rendszerei betiltották a „Szövetség Fiait”. Az újjáalakulásig egészen rendszerváltoztatásig kellett várni, hogy a Páholynak ismét legyen hazai képviselete – fejtette ki a B’nai B’rith magyarországi elnöke.

A két napos konferencia alkalmat teremthet arra, hogy leüljünk egymással, beszélgessünk, vitatkozzunk közös dolgainkról, a közös történelmünkről és közös zsidó hagyományainkról.

A konferenciát megtiszteli jelenlétével

bnebrit,adam,mor,vadasz,es,en

Őex. Ilan Mor Izrael Állam magyarországi nagykövete,

takács szabolcs

Takács Szabolcs Európai Uniós Ügyekért felelős államtitkár és

 

 

heizler.+1-300x171

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke.

Számos külföldi előadó mellett hallhatjuk majd

 

vadász Éva

Vadász Éva újságírót, aki az izraeli bevándorlásról és az izraeli hétköznapokról;

 

 

Active Image

 

Harsányi Lászlót, aki az OMIKE történelméről és

 

 

 

Borgula Andrást, aki a világban működő zsidó színházak tárgyában tart előadást – tájékoztatta jelenlévőket Breuer.

Újságírói kérdésre a szervezet elnöke elmondta, hogy a konferenciát a Magyar Kormány támogatja, illetve a páholy tagjainak tagdíjaiból finanszírozzák. A konferenciát támogatja a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is. Breuer hozzátette még, hogy azért Budapest lesz a konferencia helyszíne, mert a Közép Európai térségben hazánkban él a legnagyobb és legaktívabb zsidó közösség és a magyar zsidóság rendkívül sokszínű.