Csontváry festészetét Izraelben is elismerik

Kulturális Pécs

Hoppál Péter kulturális államtitkár két jelentős kiállításról, de Csontváry képeiről is beszélt.

Csontváry festészetét Izraelben is elismerik

 

 

Hoppál Péter kulturális államtitkár

Uploaded by Heti TV on 2015-06-02.

Hetekkel ezelőtt nyílt meg az Izrael Múzeum kiállítása Pécs városában. Mit gondol erről a jelentős eseményről, valamint a most bejelentettről?

Pécsett több jelentős időszaki kiállítás is lesz, ezek közül kettőről van szó. Ezek egyike a Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtárának termeiben egy Chagall kiállítás látható, ahol több mint száz képet tekinthetünk meg.  Már az első hetekben is jelentős érdeklődésre tart számot ez a kiállítás. Nekem is nagy élmény volt, amikor Jeruzsálemben jártam az ottani parlamentben egy konferencián, az ott látható Chagall képek azt a fantasztikus gyökerű XX. századi víziót tükrözik, melyek mentén alakult ki a művész egyéni nyelve. Az ő figurális megjelenései a Pécsett látható litográfiákban is érezhetők. Külön izgalmas megnézni Dávid király sokféle ábrázolását ezekben az alkotásokban. Én csak bátorítani tudok mindenkit, hogy nézzék meg a tárlatot. A másik, szintén kiemelkedő tárlat, amit Ilan Mor nagykövet úrral nyitottunk meg, az Izrael Múzeum egy speciális mozgókiállítása, amit egyébként Magyarország több városában is bemutatnak majd.

Mik kerültek kiállításra?

A mindennapi élet tárgyait láthatjuk, családi ereklyék, amulettek, a személyes imádsághoz kötődő tárgyak, de vannak házasságlevelek is, ezzel is közelebb hozva a zsidó kultúrát és életmódot.

Csontváry festészetét Izraelben is elismerik, kedvelik, hiszen a Közel-Keletet festette meg, mit tud mondani erről, illetve kíváncsi vagyok arra, Pécsett vannak-e még szabad kiállítási helyek, gondolnak-e arra, hogy a múzeumok 24 órán keresztül legyenek nyitva?

Csontváry Kosztka Tivadar művei most Budapesten, egy arra méltó helyen lesznek láthatóak a Várban. Róla tudni kell, hogy az akadémiai festészetünk későn felfedezett zsenije, akinek a géniusza átsüt mindenféle kategórián. Munkácsyt tartjuk meg ilyen világszerte elismert nagy festőnek a maga párizsi életmódjával. Csontváryt, ha párhuzamba állítjuk a világ nagy festőivel, akkor megtaláljuk a párhuzamot, ezért van itt az ideje, hogy Budapest közönsége, a fővárosba látogatók is felfedezzék a nagyszerű alkotót. A pécsiek nehéz szívvel engedik el, akár egy félévre is a képeket, hiszen már hozzánőttek Pécs városához, de ezzel felhívhatjuk a figyelmet a város egyéb kulturális értékeire, ahol az ókori, középkori és a modern kori művészetek is megtalálhatóak.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter

Az interjú a 2015. június 5-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.