Darvas István rabbi a hetiszakaszról tanít.

Darvas István rabbi a hetiszakaszról tanít.

 • Darvas István rabbi a hetiszakaszról beszél

  No Description


   

  Mi a mostani hetiszakasz?

  Tecavé hetiszakaszt olvassuk fel, ebben Moshe Rabénunak, Mózesnek hiányzik a neve. A bölcsek elemezték ezt a tényt, sokan úgy gondolták, hogy ez valamiféle negatívumként szerepel, hiszen Mózes azt mondja a Jóistennek, ha nem bocsát meg a zsidó népnek, akkor törölje ki a nevét a Könyvből, a Tórából. Ez ugyan egy héttel később hangzik fel a Tórában, de van egy alapszabály, amit gyakran alkalmaz a rabbinikus irodalom. Nincs későbbi és korábbi a Tórában, azaz nem feltétlenül vannak kronologikus rendben a tórai történetek.

  Azonban a bölcsek között vannak olyanok, akik azt gondolják, szó sincs ilyenről, ez nem negatívum, hanem Mózest dicsőítő tény. Feltehetik a kérdést, hogy miért is?

  Azért, mert amikor ő ezt az ominózus kijelentését teszi, akkor hatalmas önfeláldozásról tesz tanúbizonyságot. Hiszen azt mondja, abban az esetben, ha az ő testvéreinek, az általa vezetett népnek Isten nem bocsát meg, akkor és csak akkor legyen kitörölve a neve a Tórából. A vilnai gáon, minden idők egyik legnagyobb és legokosabb bölcse mondja azt, hogy nem véletlen, hogy ez Tecavé hetiszakasza. Általában Zájin Ádár, Ádár 7-éről azt kell tudnunk, hogy ez a Talmud alapján, Mózes születésének és halálának a napja is. A vilnai gáon azt mondja, nincs másról szó, Isten azért tünteti el Mózes nevét ebből a hetiszakaszból, hogy így is tudjunk arra a tényre emlékezni, hogy Moshe Rabénutól ezen a héten, ezen a napon búcsuztunk el.

  Azt írja a Talmud, a Jóisten teljessé teszi azoknak az életét, akik igaznak nevezhetőek, azaz van egy hagyomány, mely szerint, ha valaki ugyanazon a napon hal meg, mint amikor születik, akkor ő ezáltal is egy igazolást nyer, hogy igaz emberként élte az életét.

  Elképzelhető, hogy ez minden esetben így van, Mózes esetében egészen bizonyosan, így amikor Zájin Ádárkor emlékezünk rá, illetve a hetiszakasz furcsa módon emlékeztet arra a tényre, hogy nincs már közöttünk, akkor tudnunk kell azt, hogy a zsidóság legnagyobb alakját búcsúztatjuk, illetve köszöntjük Mózes személyében.

  Köszönöm a beszélgetést, a tanítást.

  Breuer Péter