Párhuzamos interjú az értékek mentén

Párhuzamos interjú az értékek mentén

 

Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség vezetője

814613

Elnök urak, az elmúlt időszak is számos eseménnyel volt tele, persze az előttünk álló hónapok sem lesznek unalmasak. Heisler úr, még közgyűlést is tartott a Mazsihisz. Miről volt szó?

Az igaz, hogy nem eseménytelenek a napjaink nem unatkozom én se, meg a közösségünk sem. A múlt hónapban történt meg Angela Merkel látogatása, de mellette még számos egyéb programja is volt és van a zsidó közösségnek vidéken és Budapesten egyaránt. Debrecenben is nagy dolgok történtek, de erről Horovitz elnök úr tud bővebben beszélni. Kiemelkedőnek számít a Mazsihisz közgyűlése, amit február 15-én rendeztünk meg.

Meglepő módon sehol, egyetlen hírtelevízió sem számolt be erről, ezek szerint minden ilyen simán ment?

Szokatlanul és váratlanul minden simán ment, a legteljesebb nyugalomban és békességben zajlottak az események.

Persze kérdezhettem volna rosszindulatúan is, hogy ez a vihar előtti csend?

Remélem, hogy nem az, bízom abban, hogy a sok közéleti kaland után, a Mazsihiszen belül megnyugodnak a lelkek, lecsendesednek a feszültségek.

Ezek után már „csak” arra lennék kíváncsi, hogy mi várható az elkövetkezendő hónapokban?

Egy gondolattal a közgyűlésre szeretnék visszaugrani. Volt ott egy összefoglaló, amit én tartottam, ahol az elmúlt egy évről beszéltem rövidebben és beszéltem a jövőről, felvázolva azokat a tendenciákat, amelyek elindultak a mögöttünk lévő hónapokban. Biztos, hogy a jövőben az egyik legfontosabb feladatunk, hogy a vidéki közösségek munkáját segítsük. Mindnyájan tudjuk, hogy a közösségeink a vidéken nagyon nehéz helyzetben vannak, legalábbis a nagyobb részük. A Holokauszt következtében nagyon kis létszámúakká váltak, a tradíciók szinte teljesen el lettek pusztítva, amiket sok helyen kell újraéleszteni, s meg kell erősíteni a vidéki közösségeket.

Ennek lett következménye, hogy Gyöngyösön egy új hitközség alakult.

Úgy gondolom, hogy ennek is. Utoljára ilyenre 10 éve került sor, amikor a soproni közösség szerveződött újjá, most a gyöngyösi. Már szerveztünk velük közösen egy nagyon szép péntek estét, a közösséget hivatalosan be is jegyezték, így kérte felvételét a Mazsihisz tagjai közé. A közgyűlés alaposan végigbeszélte ezt, nem automatikus döntés született, mindenki elmondta érveit pro és kontra. Végül – és ez nagyon szép volt – a közgyűlés egyhangúlag fogadta be a gyöngyösi közösséget.

Ön a közgyűlés végén egy felhívást tett közzé. Mi is volt ez?

A közgyűlés végén tettem egy bejelentést, mert azt gondoltam, hogy az a szerencsés, ha mindenki tiszta képet kap, miszerint májusban lesznek a tisztújítások, amelyeken én indulni kívánok a Mazsihisz elnökeként. Itt fogalmaztam meg, hogy mit szeretnék kérni azoktól, akik versenytársaim lesznek ebben a küzdelemben. Azt kértem, hogy az értékek mentén kezdjünk el kampányolni, a tények alapján alkossunk véleményt, bármiről is legyen szó, vessük ki magunk közül azokat, akik békétlenséget szítanak, befele kommunikáljunk, a közös célunk pedig az legyen, hogy egy erős szervezetté alakítsuk a Mazsihiszt.

Értékek mentén. Így gondolkodik a Debreceni Zsidó Hitközség is. Horovitz úr, az Önök városában is rengeteg pozitív dolog történt. Mik is ezek? 

Debrecenben a befejezéséhez közeledik egy nagyobb projektünk, ennek kapcsán a felújítási munkálatok szinte teljesen befejeződtek. Létesítettünk egy 20 fős zarándokszállást a hitközségi irodánk felső szintjén, de befejezéséhez közeledik az ortodox zsinagóga felújítása is. A Bétr Hámidrást, ahol a mindennapos imádkozások folynak, már felújítottuk, így a közösség tagjai reggel-délután-este ott imádkozhatnak, mindezt olyan körülmények között tehetik, ami méltó a debreceni zsidó közösséghez.

Amikor nemrégiben tartottak egy átadási ünnepséget, akkor Debrecen polgármestere is beszélt, amelyben hosszasan ecsetelte a város és a zsidó közösség kapcsolatát. Mit is emelt ki a település első embere?

Nekem nagyon megható volt, hogy imádkozhatunk a zsinagógában, ahol erre 1985 óta nem volt példa. Itt tudunk egy igazi közösséget építeni. Az is nagyon fontos, hogy ezt az ortodox zsinagógát a régi fényében láthatjuk, ami a vallási és közösségi életünk színhelye lesz. Mindez nem csak a zsidóságnak, hanem Debrecen lakosságának is! Nagyon örültem annak, hogy polgármester úr beszélt arról a hosszú évek óta tartó gyümölcsöző kapcsolatról, ami Debrecen városa és a helyi zsidó közösség között alakult ki. Nekünk ez egyfelől a lehetőségünk, de feladatunk is, azaz, hogy egy város, egy hitközség, egy város vezetője, egy hitközség vezetője együtt dolgozzon, együttműködjön, együtt alkosson. Ez volt eddig is és jelenleg is, dr. Papp László polgármester mellett is. A város támogatja hitközségünket, így igyekszünk a közös lehetőségeinket együtt kiaknázni a várossal.

Mindkettejükhöz is szól a kérdés. Milyen kapcsolatokkal renddelkezik a magyar zsidóság a határontúli szervezetekkel?

H.T.: Hosszú évek óta rendezzük Debrecenben a határontúli magyar zsidó szervezetek találkozóját, mellette létrehoztunk egy szervezetet is, amelyhez magyarországi és határontúli zsidó szervezetek a tagjai. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos lépés volt, hiszen ezeket a közösségeket, melyek a határon túl vannak be kell vonni a közös munkába. Vannak kézzelfogható eredményünk is, hiszen nem csak tanácskozunk, nem csak megvitatjuk, megbeszéljük a közös dolgainkat, tavaly a nagyváradi zsidó közösséggel történt együttműködés során már befejeztük a debreceni Kápolnás utcai zsinagóga felújítását, mindez Nagyváradon is rövidesen megtörténik. Ott, a Körös parti zsinagóga felújítása lesz a nagy esemény. Amikor legutóbb jártam ott, akkor ugyanolyan nagy örömet éreztem, mint amikor a saját zsinagógánkban járok. Ha meglesz a végleges felújítás, akkor még nagyobb örömmel megyünk majd át az ottani barátainkhoz és ugyanez történik majd fordítva is.

H.A.: Visszautalva arra, amit Horovitz elnök úr mondott, a Debrecenből kiindult kezdeményezés valóban példaértékű. A határontúli testvérközösségekkel közös programok szervezése még akkor kezdődött el, amikor nem voltunk az Európai Unió része, így akkor a debreceni közösség megtörte a határokat, a határon túlról épített kapcsolatokat, mindezt folyamatosan, amit Horovitz úr és az új elnökség visz tovább. Mindeközben a Mazsihisznek is vannak feladatai. A Mazsihisz egy szövetség, egy érdekvédelmi szervezet, nekünk egy kicsit másik irányba kell pozícionálni a dolgainkat. A nemzetközi kapcsolatainkban nagyon szorosan dolgozunk együtt a különböző nemzetközi zsidó szervezetekkel, melyek meghatározó szerepet töltenek be a világ zsidóságában. Másrészt pedig a határontúli zsidó szervezetekkel való kapcsolattartásban is egy kicsit másként, más szinten dolgozunk. Most lesz a V4-es országok zsidó közösségei vezetőinek találkozója, egy konferenciát, közös beszélgetést szervezünk, a közös problémák mentén, valamint közös projekteket is beindítunk a tervek szerint. De a B’nai B’rith is szervez egy hasonló rendezvényt, ahol a szervezet páholyai találkoznak.

Köszönöm a beszélgetést Önöknek.

Breuer Péter

Az interjú a 2015. február 20-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.