A valóság megismertetése lehet a megoldás

A valóság megismertetése lehet a megoldás

Szabó György, a Mazsök elnöke

 

Szabó György, a Mazsök elnöke osztotta meg gondolatait az Élet Menetéről, az antiszemitizmus elleni küzdelemről.

Az Élet Menete rendezvényén Önnek is feladata is volt, hiszen részben Önnek és a Mazsöknek kell gondoskodni a túlélőkről…

A túlélőkről való gondoskodás a Mazsök legfontosabb feladata, különös felelősségünk van az elkövetkezendő időkben a gondoskodás folytatásáról, hiszen a Holokauszt túlélők egyre idősebbek, az egészségügyi, szociális problémáik is növekednek. Folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, amivel az ellátásukat bővíteni lehet.

Ön is többször vett már részt az Élet Menete zarándokútján. Mit javasol a társadalmi problémákra, az antiszemitizmusra, a rasszizmusra?

Nehéz a megoldást pár mondatban összefoglalni, az elengedhetetlenül fontos, hogy a társadalom fiatal csoportjait, rétegeit megismertessük a haláltáborok valóságával, a budapesti gettó valóságával. Be kell mutatni azt az utat, aminek a végállomása 1944 volt, amikor zsidók tömegét vitték a halálba a nácik és kollaboránsaik. A társadalomban ma mutatkozó szélsőséges jelenségekkel szemben csak szélsőségekkel lehet fellépni, bár sokak nem értenek ezzel egyet. Azokkal az előítéletekkel szemben, amelyek ma jelen vannak a társadalomban, viszont oktatással, neveléssel, utakkal, a történetek bemutatásával kell felvenni a harcot.

Ön is érintett, hiszen az Ön édesanyja is túlélője a Holokausztnak, Debrecenről és környékéről vitték el őket. Amikor hazamegy és beszélget édesanyjával, mit tud mondani neki erről a mai rendezvényről?

Egy ilyen példamutató rendezvény, de nem csak ez a mai, hanem az Élet Menete Alapítvány egész eddigi tevékenysége megmutatja azt, amit többször is elmondtam én is, hogy egy-egy rendezvényen 20-30 ezer ember vesz részt. Bár akkor lenne ez a legeredményesebb, ha egy ilyen összejövetelen akár több százezer ember lenne jelen. Nehéz mindenkit, így édesanyámat is megnyugtatni, de bízom benne, hogy a társadalomban ezek az eszmék, amik más emberek kitaszításából táplálkoznak, el fognak tűnni.

 

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter

hetitv.com