Magyar szélsőjobb járt Auschwitzban

Active Image A magyar ATV a héten tudósítást közölt arról az eseményről, ami Auschwitzban az egykori haláltábor területén történt. Egy magyar szélsőjobboldali csoport a betiltott Magyar Gárda egyenruhájára emlékeztető, náci jelképeket is tartalmazó öltözékben jelentek meg. A tudósítás szerint egyikük magát Hitlernek maszkírozva sétált végig a haláltáboron. A MAZSIHISZ feljelentést tett az ügyben.

Idézünk az ATV tudósításából: "Október 16-án egy körülbelül ötven-hatvan fős magyar csoport jelent meg Auschwitzban, az egykori náci megsemmisítőtábor területén, ahol napjainkban múzeum és emlékhely működik. A társaság tagjai közül sokan gárdista egyenruhát viseltek, többüknél volt Árpád-sávos zászló, és akadt, akinek nyakában horogkeresztes sál lógott. A kompánia viselkedéséből kiderült: hősi emlékműként tekintenek Auschwitz-Birkenaura, tájékoztatta az atv.hu-t a történtek egyik szemtanúja."

A MAZSIHISZ (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) a csoport tagjai ellen feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen, valamint az MTI-hez közleményt juttatott el az ügyben. Idézünk a MAZSIHISZ-nek az MTI-hez eljuttatott közleményéből:

"… az egykori Auschwitz-Birkenau haláltábor helyén kialakított emlékhelyen a Magyar Gárda egyenruhájára emlékeztető, náci jelképeket is tartalmazó öltözékben jelentek meg, náci karlendítéssel pózoltak, valamint éltették a harmadik birodalom vezérét. "Ez a csoport cselekedetével meggyalázta a magyarság legnagyobb temetőjét, ahol 1944-ben több mint 400 ezer magyar állampolgárt gyilkoltak meg"

"Ez a cselekmény is mutatja, hogy a magyarországi szélsőjobboldali mozgalmak nemcsak Magyarországon kívánják megbontani a társadalmi békét, hanem külföldre is exportálni szeretnék a gyűlöletet, és nem tisztelik a meggyilkolt százezrek végső nyughelyét sem"

Az esettel kapcsolatban közöljük Ifj. Lomnici Zoltán Alkotmányjogásznak a témához kapcsloódó véleményét:

"Az új magyar Alaptörvény hatékonyan lép fel az Auschwitzban történtekhez hasonló szélsőségekkel szemben

Mint ismeretes, az Auschwitz-Birkenau haláltábor egykori helyszínén kialakított emlékhelyen náci jelképeket is tartalmazó öltözékben jelent meg magyar fiatalok egy csoportja, akik náci karlendítéssel pózoltak, éltették Adolf Hitlert és megengedhetetlen, kegyeletsértő viselkedésükkel zavarták meg az emlékhely nyugalmát.

A tettük nemcsak a társadalom értékítéletébe ütköző vétkes magatartás, hanem a magyar jogszabályok alapján alkotmányellenes, sőt büntetőjogi felelősségre vonást vonhat maga után. Az ilyen és hasonló jelenségek rendkívül ártalmasan hatnak egy ország megítélésére, meggyalázzák az áldozatok emlékét és megbecstelenítik a gyászolók őszinte fájdalmát.

Az új magyar Alaptörvény vallja, hogy az emberi lét alapja az emberi méltóság, elítél minden a rend, az igazság és a személyes szabadság elleni szélsőséget és tagadja a nemzeti szocialista és kommunista diktatúrák uralma alatt elkövetett embertelen bűnök elévülését.

Európában jelen van a gyűlölet, a kirekesztés és a kettős mérce. Sajnálatos módon a gazdasági recesszió, mint a történelem során sokszor, most is kiváló táptalajt nyújt az antiszemitizmus, a rasszizmus és az idegengyűlölet terjedésének, amely jelenségekkel szembeni fellépés demokratikus eszköztára elsősorban a jogalkotó és a sajtó, a nyilvánosság kezében van. A közös fellépés a béke és társadalmi nyugalom érdekében mind Európának, mind Magyarországnak alapvető érdeke, hiszen az elmúlt évszázadok bebizonyították, hogy a szélsőségek hatalomra jutását mindig vér, fájdalom és szenvedés követte."

Budapest, 2011. október 21.

Ifj. Lomnici Zoltán
Alkotmányjogász

Forrás: ATV.HU , Mazsihisz közlemény, breuerpress.com