Mózes, avagy a Tízparancsolat  a Magyar Fesztivál Balett előadása

Active Image Mózes, avagy a Tízparancsolat címmel Markó Iván új darabját mutatta be a Magyar Fesztivál Balett a Művészetek Palotájában. Mózes, avagy a Tízparancsolat címmel ezúttal az emberiség történetének egyik legnagyobb, küzdelmekkel és csodákkal teli legendáját dolgozza fel a Kossuth-díjas művész. A darabban maga a koreográfus is közreműködik, egyetlen prózai szereplőként ő az előadás narrátora, így saját maga közvetítheti közönsége számára a drámai csúcspontokon megélt érzelmeit.

Koreográfus, művészeti vezető: Markó Iván
Zeneszerző: Faltay Csaba
Díszlet, jelmez: Gombár Judit

 „Az Ótestamentum és az Újtestamentum értékrendje az égő csipkebokorból a Jó Isten elrendeltetése, melyet Mózes által küldött el az emberiség számára. A főhős szétválasztotta a Vörös-tengert, a sziklából vizet tudott fakasztani és negyven éven keresztül a rabszolgaságból kimenekített népét a Sínai-sivatagban megpróbálta megnevelni, ami természetesen nem sikerült neki, mert ez a Mindenható privilégiuma, illetve minden ember saját elhatározása, aki önmagát egy magasabb minőségbe, jobbá kívánja tenni.

Gyermekorom egyik nagy élménye volt, amikor nagymamám, Guttmann Amália, szegény tokaji gazdálkodó zsidók ötödik gyermekeként a Testamentum vidéki legendái szerint elmesélte nekem, hogy Mózest csecsemőként elvitték a fáraó udvarába, ahol a hatalom tulajdonosa azt mondta alattvalóinak: Tegyetek két tányért elé, az egyikben legyen parázs, a másikban pedig arany, és ha a kisded ahhoz a tálhoz nyúl, ahol az arany van, halálra van ítélve, ha azonban a parázstálhoz nyúl, életben maradhat. A kisgyermek természetes ösztönei az arannyal telített tál felé vitték el a kezét, de egy védőangyal a parázzsal teli tálhoz lehelte a gyermek kis tenyerét. Megmenekült. Az emberiség történetének egyik legnagyobb legendája, Mózes és népének története innen indult. A Tízparancsolat kőbe vésett törvényei a mai napig a legmeghatározóbb parancsolatok azon emberek számára, akik meg akarnak felelni a Mindenség Urának.

A táncszínházi előadás a csodák világát, valamint a saját magával küzdő Mózes és a Jó Istennek megfelelni vágyó ember belsőséges harcát, gondolatait, küzdelmét eleveníti meg. Nagymamám utolsó története azt mesélte el, hogy Mózes, aki már vénséges vén ember volt, amikor a népe az ígéret földjére lépett, ezt kérte a Mindenhatótól: Csak egy madárka szeretnék lenni egy fán, engedd meg, hogy láthassam a Te csodálatos adományodat. Az Úr azonban elutasította Mózes kérését: Nem! Nem! És nem!
A válasz elgondolkoztató…”

Markó Iván

Mózes, avagy a Tízparancsolat
Az álmodó: Markó Iván
Mózes: Nyári Gábor
A Fáraó, Gyilkos: Vári Bertalan
Miriam: Stetina Szonja
Áron: Kiss Krisztián
Aranyborjú: Gomez
Továbbá: Bokrossy Barbara, Csernyi Mariann, Csizmadia Katalin, Elseikh Zsófia, Gosztom Petra, Hucker Katalin, Krenyác Éva, Márton Zita, Nikitaeva Svetlana, Piros Xénia, Szabó Edina, Stana Alexandra, Szuhánszki Gréta, Bodri Balázs, Chiaravalloti Ivano, Csöppüs Márton, Dajka László, Hegedűs Imre, Kelemen Alpár Zsolt, Köcse György, Pintér Sándor, Szepsi Szilárd és a Madách Musical Táncművészeti Iskola növendékei

Forrás: BreuerPress