Nagyváradi művészsorsok – Kiállítás a Holokauszt Emlékközpontban

 Active Image"Éhe a szépnek" – nagyváradi művészsorsok a két világháború között címmel öt festőművész munkáiból és több más műtárgyból nyílt kiállítás a Holokauszt Dokumentációs Központban és Emlékgyűjteményben a Budapesti Román Kulturális Intézettel közös szervezésben

Az emlékközpont kiállításán több mint 100 műtárgy, festmények, grafikák, szobrok, érmek, fotók, képeslapok, könyvek, dokumentumok hívják föl a figyelmet arra, hogy Nagyvárad zsidó művészei milyen értékeket hoztak létre a vészkorszak előtt.

Active ImageIreny Comaroschi, Románia budapesti nagykövete kiemelte: olyan különleges tárlatot láthat a közönség, amely a magyar és a román nemzet közötti sok kapcsolat egyikét mutatja be. Ezek a művészek Nagyváradon nőttek fel, de sok helyen megfordultak a világban és tapasztalásukat a város épülésére fordították. "Kötelességünk emlékezni rájuk és arra, ami történt velük, hogy az ne ismétlődhessen meg soha többé" – tette hozzá a nagykövet.

 

Murádin Jenő művészettörténész azt emelte ki, hogy a XX. század elején Nagyvárad a magyar progresszió zászlóshajója volt, köszönhetően részben a nagyszámú és jómódú zsidó polgárságnak. Nem életlen, hogy például Ady Endre is ott kezdte 1899-ben a pályafutását.

A város alpolgármesterének üdvözlő levelét Andrei Seidler, a agyváradi zsidó hitközség vezetője olvasta föl. Mint arra Gheorghe
Carp emlékeztetett, a két világháború közt a város lakosságának 20 zázaléka volt zsidó, és jórészt nyitott szellemüknek köszönhetően atalmas fejlődésen ment át Várad, megépült többek között a zigligeti Színház, a Fő tér, a Fekete sas szálló, három zsinagóga s két temető működött, de a holokauszt idején 30 ezer embert urcoltak haláltáborokba.
 A kiállítást több, Nagyvárad mai kulturális életéből ízelítőt adó semény is kíséri: április 11-én a Várad kulturális hetilap szerkesztőségének törzsasztala ül össze, június 11-én pedig a agyváradi Hakeset Klezmer Band ad koncertet az emlékközpontban.
Lesznek szubjektív tárlatvezetések Murádin Jenővel, Kőrössi P. József íróval és Batta András zenetörténésszel, a Liszt Ferenc
Zeneművészeti Egyetem rektorával.
A kiállítás június 26-ig tart nyitva.

 BreuerPress-info